AMD Radeon R9 290X İncelemesi

AMD her geçen gün yeni bir model çıkarıyor fakat her çıkan modelin fiyatı bir diğerinden yüksek oluyor. Ama bir o kadar da işlevi ve performansı büyüyor. Asıl konumuza gelecek olursak bugün sizlere AMD’nin R9 290X modelinden biraz bahsetmek isterim. Nvidia GTX 780′ rakip olarak çıkarılan AMD Radeon R9 290X modeli sizi ne kadar tatmin eder bilemem fakat bunu pek başarabileceğini sanmıyorum. Çünkü sadece GPU’sunu yeniden isimlendirerek karşımıza çıkan ve performans bakımından diğer modellerinden pek bir farkı olmayan AMD bu sefer bu sorununu aşmış diyebiliriz. Gerçi Nvidia’ya ne kadar yaklaşır orası tartışılabilir bir konu. AMD  Core Next 2.0 sürümünü taşıması bununla birlikte birçok özelliği bünyesinde taşıyor.

 

AMD Radeon R9 290X İncelemesi

 

28 nm üretim aşaması üstüne kurulu bu R9 290X’in ROP sayısında yüzde yüz denecek bir artış gözlemleyebiliyoruz. 1000MHz hızında çalışan GPU’su 250 watt güç tüketimine de sahip. Yeni teknolojilerde bu güç tükatümi 75 watt’a kadar düşerken 250 watt bize bayağı fazla geldi doğrusu. Ekran açısından önemli olduğunu düşündüğümüz RAM seviyesi R9 290X modelinde de aksatılmamış ve 4GB olarak karşımıza çıkmayı başarmış. Şunu da söylemeden geçemeyeceğim 521bit olması sizin hızınıza yetişebileceğinin büyük bir göstergesi olarak ortaya çıkıyor. Ve eş değer modellerini 512bit sayesinde büyük ölçüde geri bırakmayı hedefleyen AMD bi nevi bunu başarıyor.

AMD Radeon RX 460 inceleme

AMD’nin bir diğer amiral gemisi de RX 460 ileri teknoloji hedef alınarak üretimi sağlanan modelde bizi şaşırtan bir ayrıntı 75 watt’tan az bir güç tüketimine sahip olması. Fiyatından bahsedecek olursak sadece 137 Dolar gibi fiyatı olan RX 460 sizin bütçenizi pek fazla zorlamayacaktır.

Daha çok akıcı oyun ve yayın akışı için hedeflenen modelde eSpor oyunlarında gerçekten mükemmele yakın bir performans sergilemeyi başardı. Eğer eSpor oyunlarına meraklıysanız şunu söyleyeyim kaçırmamanız gereken bir ekran kartı karşınızda. 2/4 GDDR5 Belleğe ve 2.2 teraflops işlem becerisine sahip bir ekran kartının sadece 75 watt enerji tüketmesi bizi oldukça şaşırttı ve geleceğe yönelik tasarrufların teknolojiyle nasıl mümkün olabileceğini bir kez daha ortaya çıkarmış bulunmakta.

AMD Radeon RX 460 inceleme.

Teknik özelliklerine gelecek olursak Radeon RX 460 eSpor oyunlarında League of Legends gibi oyunlarda 1080p çözünürlükte sıfır donma ve kasma gibi vaatlerde bulunuyor. Ayrıca bir diğer özelliği ise oyunlardan kaynaklanan görüntü bozuklukları içinde son teknoloji olan AMD Virtual Super Resolution kullanıyor olması sizi oyundan kaynaklanan görüntü ve diğer bozuklukların bir kısmından kurtaracaktır. Eğer monitörünüz AMD FreeSync teknolojisine sahipse kablolardan kaynaklanan bozukluklarında önüne geçmeye başarıyor.

Çalışma esnasında da gayet sessiz olan AMD Radeon RX 460 uzun süreli çalışmalarda bile sizi rahatsız etmeyecektir. Güç bağlantısı olmadığı için tak çalıştır açısından fazlasıyla işinize yarayabilir. Kendi yazılımları sayesinde de sizin hızınıza hız katacağından emin olabilirsiniz.

AMD Radeon RX 470 incelemesi

AMD’nin yeni üyelerinden biri olan RX 470 bugün sizler için inceledik. AMD ekran kartlarının diğer modellere göre fiyat performans açısından daha ucuz olduğunu zaten biliyoruz bu modelinde de geleneği bozmayarak 149 Dolar  gibi bir fiyat belirleyen AMD bizi şaşırtmıyor açıkçası. RX 480 modelinden kaçıp bunu almanız fiyat bakımından ve full HD bana yeter diyorsanız doğru yerdesiniz. Söylediğimiz gibi Full HD oyun oynama ve filmlerinizi izleme olanağı sağlayan AMD sizi yarı yolda bırakmayacaktır. Güç tüketimine gelecek olursak bir üst modelinden daha fazla güç tüketiyor olması eksik yanlarından bir diğeri dersek yanlış olmaz. 120 Wattlık bir güç tüketimine sahip. 256 bit olmasıda sizin oyunlarda rahat etmeniz için birebir diyebilirim.

Full HD çözünürlükte ultra performans sağlayan RX 470 bizim test sonuçlarımız da da afişlerde ki bilgileri yanlanlamadı dersek yanlış olmaz. Kaldırabildiği oyunları sıralarsak burada uzun bir sıra olabilir fakat şöyle söyleyecek olursak şu zamanda GTA 5 i sorunsuz kaldıran ekran kartı iyi denebilir. RX 470 bunu full HD yapmayı başaran ekran kartları arasında.

AMD Radeon RX 470 incelemesi

 

14 NM teknolojisini kullanan RX 470 grafik biriminde standart olarak 926 MHz hıza sahip. Fakat yüklenme durumunda kendisini 1206 MHz seviyesine de çıkarabiliyor. Bunlara iyi bir sonuç diyebiliriz. Benim önerime gelecek olursak Full HD görüntüde olağan üstü performansa sahip AMD Radeon RX 470′i kaçırmamanız yönünde. Fakat ileri seviye yada farklı bir deyişle profesyonel seviyede bir ekran kartı almak istiyorsanız bir üst modelinide incelemenizde fayda var.

AMD Radeon RX 480 İncelemesi

Artık bilgisayar ve leptop modellerinden çok ekran kartı modellerinin çıktığını görüyoruz ve her geçen gün de çıkmaya devam ediyor. Şimdi sizler için incelediğimiz AMD ekran kartı firmasının RX 480 modelini ele alacağız.

İlk başta görünümünden bahsedecek olursak gayet uzun bir gövdeye sahip olan RX 480 içinde fan kısmıda oldukça fazla. Gpu kod adı Ellesmere olarak geçen ve 14 nm süresinde üretilen ekran kartı oldukça iyi diyebiliriz. Giriş ve çıkışlardan bahsedecek olursak üç tane DisplayPort ve bır tane de HDMI‘a yer vermiş. Bu görüntü çıkışları dolayısıyla 8K ya kadar görüntü kalitesi almak mümkün. Evet 8K’ya kadar görüntü almayı hedefleyen AMD gerçekten de rakiplerine bu modeliyle göz dağı vermeyi başarmış olsa gerek. Güç tüketme konusuna gelecek olursak az güç tüketiyor diyebiliriz. 6-pin’lik güç konnektörüyle çalışmayı başaran işlemci ana kartta sadece iki skotluk yer kaplıyor.

AMD Radeon RX 480

Bizim testlerimizde fazla fanlarının çalışması bizi rahatsız etti açıkcası sadece oyun performanslarında değil normal film izlerken bile fanlar yüksek devirde olabiliyor. Oyun konusundan devam edecek olursak neredeyse herkesin kasmadan oynamak istediği GTA 5’i sorunsuz kaldıran hatta yüksek görüntü seviyesine alarak bile rahatlıkla oynayabilirsiniz. Bunun yanında Fry cry 4  ve benzeri oyunlarıda kasmadan oynayabilmenizi de sağlıyor. Teknik özelliklerini sıralayacak olursak;

 

  • 8 GB Ram
  • Grafik işlemci Ellesmere
  • Temel Hız 1120 – 1266 MHz
  • 150 Watt
  • Ortalama 1.000 tl