NVIDIA GeForce GTX 980 İncelemesi

Bu yazımızda sizler için incelediğimiz Nvidia’nın GTX 980 modelini ele alacağız. Aslında AMD nin en büyük rakibi olan Nvidia teknolojik gelişmelerden hiçbir zaman geride kalmayarak AMD mühendislerini bir hayli zorladığını diyebiliriz.

Bu modelinde Maxwell mimarisini kullanan Nvidia geleceğe yönelik güç tasarrufu planlarını da bir hayli ilerletmiş. Güç tasarruftan devam edecek olursak her yeni çıkan modelde daha az güç harcamayı hedefleyen Nvidia bu modelinde de çok az bir güç harcamayı başarmış.

NVIDIA GeForce GTX 980 İncelemesi

 

Bir alt modeli olan GTX 970’ten farkı ondan bir tık daha üstün performansa sahip. Aslında ikisi arasında kaldığınızda tercih etmek pek zor da olmayacaktır çünkü her ne kadar Maxwell mimarisini de kullanıyor olsa iki modeli sürekli birbirine benzeterek iki kısım alıcıya da ulaşmaya çalışıyor. Nvidia mühendisleri için güzel bir satış tekniği de diyebiliriz yada kademe kademe yükseliyor diyebiliriz.

Performans konusundan devam edecek olursak 5 Teraflop işlemci gücü kullanan Nvidia gerçekten sağlam diyebileceğimiz bir sistem oluşturmamızı sağlıyor. Bunu daha iyi anlayabilmek için şöyle söyleyeyim PS4’ün 1.84 Teraflop işlem gücüne sahipken GTX 980 modeli onun kat kat üzerinde. Bu yüzden olacak ki bilgisayar oyunları her zaman PS oyunlarından daha kaliteli ve akışkan bir görüntü sağlıyor. Sadece sistemi doğru ve sağlam tamamlamanız yeterli olacaktır.

GTX 980 modelinin Giriş ve çıkışlarına bakacak olursak bir tane HDMI, üç tane DisplayPort ve bir tane Dual Link DVI portu bulunmakta.

NVIDIA GeForce GTX 980 İncelemesi.

Nvidia GeForce GTX 1060 İncelemesi

Nvidia yeni 1000 modellerinde en geniş açılı kullanım alanını hedefliyor. 16 nanometre üretim sürecine geçilerek performansı zirveye çıkarmayı ve güç tüketimini minimuma indirmeyi hedefleyen Nvidia bunu GTX 1060 modelinde başarıyla tamamlıyor diyebiliriz. Gelişime her zaman ayak uyduran Nvidia bu ekran kartında sadece donanımsal geliştirmenin dışında bellek bant genişliğinide sekiz katına çıkardı diyebiliriz. Bellek miktarında da 6 GB GDDR5 bellek kullanan Nvidia oyuncuları da ihmal etmemiş.

Oyun performansından devam edecek olursak sadece şuan ki oyunlar dışında geleceğe yönelikte oyunlar düşünülmüş ve ona göre bir ekran kartı üretmeyi başaran Nvidia HDR destekli monitörler için de destek olmuş.

Nvidia GeForce GTX 1060 İncelemesi

 

Şimdi eksik yanlarından bahsedecek olursak GTX 1060 modelinin az da olsa bobin gürültüsü bizi rahatsız etti. SLI desteği olmaması ihtiyacı olanlar için bazen büyük bir eksiklik olabilir. Ve son olarak güç bağlantısının yeri bizi rahatsız etti. Soğutma kısmında güç bağlantısı olması tasarımsal bir hata bizce fakat sizin oyun deneyimleriniz için birebir bir oyun canavarı desek yanlış olmaz.

Özetlemek gerekirse Nvidia 1000 serisi ile zaten çıtayı zirveye çıkardığını görüyoruz. Normalde uzun zaman alan köklü değişikleri Nvidia zorlanmadan yapması bizi mutlu ediyor açıkçası çünkü bizim isteklerimize göre şekil alması bizim ona daha çok ilgi göstermemizi sağlıyor. 1440p‘ye bu modelinde odaklanan Nvidia bu çözünürlükte ki oyunların her seviyede oynana bileceğini garanti ediyor. Şuna da eklemek gerekirse oyuncuların kaçırmaması gereken ekran kartlarından biri.

Nvidia GeForce GTX 1070 İncelemesi

AMD’nin şüphesiz en büyük rakibi olan Nvidia bu seferde AMD’yi hayal kırıklığına uğratacaktır. Çünkü her zaman ki gibi yine çok sağlam bir ekran kartıyla gelen Nvidia’nın bu sefer GTX 1070 modelini inceleyeceğiz. Nvidia şirketinin şu ana kadar GTX 1080’den sonra en güçlü modeli olan GTX 1070 modeli teknolojiye ayak uydurarak güç tüketimi açısından zirveye oturdu. Çok az miktarda güç tüketen model performansıyla da dudak uçuklattı diyebiliriz.

Soğutma konusuna her zamankinden daha fazla önem veren Nvidia yeni modellerinde hep bunu kullanıyor ve başarılıda olduğu söylenebilir. Dış yüzeyden devam edecek olursak 3 Display Port, 1 DVI ve 1 HDMI  çıkışlarını görüyoruz. Aşağıdaki resimden de anlaşılacağı gibi metal yüzey soğutmada işlem görüyor ve havalandırma açısından büyük ustalıkla işlendiğini anlayabiliyoruz.

Nvidia GeForce GTX 1070 incelemesi

 

Performan açısından değerlendirecek olursak GP104 GPU bulunduran GTX 1070 normal çalışma düzeyinde ki hızı 1506 MHz, eğer yüklenme durumunda gerçi buna turbo mod da diyebiliriz 1683 MHz hızına kadar ulaşabiliyor. Bu gerçekten de iyi bir rakam. 8 GB GDDR5 belleğe sahip olan GTX 1070 yüksek performansının yanı sıra 150 watt’lık bir güç tüketiminin de bu kadar işlemciyi tam kapasite ile çalıştırmasına hayran kaldığımı da söylemeden geçemeyeceğim. 7.5 Teraflop işlem gücüne de sahip olması cabası diyebiliriz. Bu ekran kartının kimler için olduğunu söylemek gerekirse iyi oyun oynamak isteyen ve profesyonel anlamda çalışmalarını sürdüren herkes alabilir. Biz gayet beğendik.

NVIDIA GeForce GTX 1080 İncelemesi

Şuan için Nvidia’nın en yüksek modeli olan GTX 1080 modelini ele alacağız. İlk olarak baktığımız da görünüşü bile bizi etkiliyor adete geleceğe yönelik Pascal mimarisi ile üretilmiş olması da cabası. En önemli konuların biri olan soğutma konusuna Nvidia bu sefer de önem vermiş gibi görülüyor. Metal gövdesi ve ızgaraları sayesinde ısınma gibi bir sorun kalmayacaktır. Zaten böyle yüksek bir ekran kartı için onu zorlamak pekte kolay olmayacaktır diyebilirim.

Giriş ve çıkış noktalarından bahsedecek olursak 1 adet HDMI, 1 adet  DVI ve 3 adet DisplayPort 2.1 olduğunu görüyoruz.

Performansından devam edecek olursak 8 GB GDDR5X belleğe ve 1507 MHz hızına sahip olan GTX 1080 yüklenme hızında ise 1733 MHz hızına kadar çıkabiliyor. Tabi ki üste de belirttiğim gibi bu denli sağlam bir ekran kartına yüklenmek gerçekten zor olacaktır o yüzden 1733 MHz hızına çıkmak pekte mümkün olmayacaktır.

NVIDIA GeForce GTX 1080 İncelemesi.

 

1080p ve 2K çözünürlüğe sahip oyunları hiç zorlanmadan en yüksek sevide açabiliyor ve 4k oyunlarda yine en yüksek seviyede 30 – 40 FPS değerinde açabiliyor. Şunada söylemek gerekirse 4k oyunları yüksek performansta açması ne denli güçlü bir ekran kartı olduğunu sizlere zaten gösteriyordur. Gönül rahatlığı ile alabilirsiniz diyorum.

Son olarak özetlemek gerekirse 1080p ve 2K için olağan üstü bir performansa sahip. Bir önceki modeli olan Titan’dan daha başarılı ve daha ucuz olması cezbedici açıkcası. Önemli bir konuda güç tüketiminin gerçekten performansına göre az olması. Ama eksi diyebileceğimiz konuya gelecek olursak 4k çözünürlükte 60 FPS’de en yüksek seviyede oynamak pek olası değil.