Çin Instagram’ı Yasakladı, Erişim Sağlanamıyor

Hong Kong’da haftasonunda yapılan demokrasi yanlısı protestoların ardından Çin’in Instagram’ı bloke ettiği bildirildi.

Twitter benzeri bir mikroblog platformu olan Weibo üzerinden paylaşılan fotoğraflar da belirli anahtar kelimeleri içeriyorsa gizli görünüyor.

BBC’nin Pekin bürosu “Occupy Central” (Merkezi İşgal Et) ve “Hong Kong öğrenciler” gibi ifadelerin bloke edildiğini bildiriyor.

çin instagram yasaklandı

Hong Kong’daki protestolara Occupy Central hareketi ve öğrenciler liderlik ediyor.

Instagram BBC’ye bu haberlerin farkında olduklarını ve durumu incelediklerini söyledi.

Pekin’deki BBC muhabiri Celia Hatton “Çin’in hassas olaylar sırasında internet sansürlerini yoğunlaştırması sıradan bir durum” dedi.

“Ancak nispeten popüler bir fotoğraf paylaşım uygulaması olan Instagram‘ı engellemek için bir adım daha ileri gitmesi, Pekin’in Hong Kong konusundaki korkularını açığa çıkarıyor.”

çin instagramı engelledi

Kurucu şirket Open Garden Asya’da haber sitesi Tech’a yaptığı açıklamada, 100 bin kişinin öğrenci lideri Joshua Wong’un bir çağrısına uyarak, Bluetooth destekli mesajlaşma uygulaması Firechat’i indirdiğini kaydetti.

Firechat bir internet bağlantısına gerek kalmadan kullanıcıların, iki ila 10 bin kişilik grup sohbetlerine katılmasına izin veriyor.

Örgü ağ olarak bilinen bir teknoloji kullanarak, bu uygulamayla mesajlar uygulamayı indirmiş olan diğer kişilere anında gönderilebiliyor.

Ancak, tartışmalar diğer kullanıcılara kapalı yapılamıyor ve uygulamayı kullanan herkes tarafından görülebiliyor.

Twitter ABD Hükümetine Dava Açıyor

Sosyal paylaşım ağı Twitter, ABD’nin yeni internet takip yasaları nedeniyle ABD hükümetine dava açacağını açıkladı.

Yeni yasa ABD hükümetine Twitter gibi sosyal paylaşım ağı şirketlerinden ‘ulusal güvenlik‘ gerekçesiyle kullanıcı bilgilerini isteme hakkını tanıyor.

Twitter ise bu düzenlemenin ABD anayasasının birinci maddesindeki ifade özgürlüğü ilkesine ters düştüğünü ifade ediyor.

Twitter ABD hükümetine dava açıyor

Twitter yetkilileri ABD’nin kullanıcı bilgilerini talep ederken daha şeffaf olması gerektiğini ve ‘ulusal güvenlik’ gibi geniş kavramlar üzerinden bilgi talep edemeyeceğini söylüyor.

Nisan ayında Twitter ABD hakkında bir ‘Şeffaflık raporu‘ hazırlayarak hükümete sunmuş ve raporun kamuoyuyla da paylaşılmasını istemişti. Ancak şu ana kadar ABD’li yetkililer raporu yayınlamış değil.

Hazırlanan raporda ABD’li yetkililerin ne sıklıkla ve hangi amaçlarla kullanıcı bilgilerini talep ettiğine dair veriler yer alıyor.

Twitter’dan yapılan yazılı açıklamada, “ABD hükümeti ‘ulusal güvenlik’ gerekçesiyle şirketimizden kullanıcı bilgilerini talep etse de, bu bilgilerin talep edildiğini kullanıcılara aktarmamıza izin vermiyor” dendi.

Kullanıcılara karşı sorumluluk

Twitter her ne kadar Google gibi teknoloji firmalarına kıyasla daha az sayıda ABD talebiyle karşılaşsa da, Amerikan Sivil Özgürlükler Sendikası açılan davanın bir emsal teşkil edebileceğini söylüyor.

Sendikanın Hukuk Dairesi Başkan Yardımcısı Jameel Jaffer, “Umarız diğer teknoloji şirketleri de Twitter’ın seçtği yolu tercih eder. Bu şirketlerin kullanıcılara karşı bir sorumluluğu da var. Sınırını aşan takip kararlarına karşı mahremiyetlerinin korunması gerek” diye konuştu.

Twitter ABD hükümetine dava açıyor

Aralarında Facebook, Google ve Microsoft gibi şirketlerin de yer aldığı birçok teknoloji firması ABD’nin şahsi bilgi taleplerine karşı mücadele etmeye çalışıyor.

Apple ise talepleri bertaraf edebilmek için kişisel bilgileri takip edilemeyecek şekilde şifreleme yolunu seçmiş durumda.

kaynak : bbc.co.uk