Internetten Alışveriş İçin Güvenilir Siteler Neler ?
Sitelerin için bu şu o güvenlidir diğerleri güvenilir değildir demek doğru olmayacaktır. Alışveriş yaparken dikkat etmeniz gereken hususlar vardır. Bir alışveriş sitesinden alacağınız bir üründen önce o sitenin güvenilir olup olmadığını kontrol etmektir. Bunun için bazı kurallar ve hali hazırda olan durumlar söz konusudur, kısa kısa açıklayacak olursak ; Kontrol etmeniz gerekenler şunlardır.
Güvenlik Sertifikası:
Güvenlik sertifikaları siteye gönderdiğiniz bilgilerin araya girebilecek kişiler tarafından okunmasını engeller. Eğer alışveriş sitesi bir SSL sertifikası kullanmıyorsa oradan alışveriş yapmayın.
Kullanıcı girişi yaparken ya da ödeme sayfalarında tarayıcınız sayfanın güvenilir olduğunu bildirmek için yeşil olacaktır.
Yukarıda farklı bankaların internet sitelerine farklı tarayıcılarla girdiğimizde güvenli bağlantı olduğunu görebilirsiniz. Alışveriş siteleri de bu şekilde güvenli bağlantı sağlamalıdır.
Tarayıcınızın adres çubuğuna tıkladığınızda tam adresin https:// ile başlaması güvenli bağlantı olduğunu gösterir. (http:// normal bağlantıdır.)
Adres ve Telefon:
Bana göre alışveriş yapacağınız site kesinlikle açık adresini ve telefon numarasını vermelidir. Bu numaralar sitenin orta yerine yazmayabilir ama iletişim, hakkımızda, bize ulaşın, künye gibi bölümleri arayın ve kontrol edin.
Müşteri Hizmetleri:
Telefonla ya da e-postayla destek alabileceğiniz bir site olamalıdır. Müşteri hizmetleri sayfaları olması büyük bir artıdır. Dilerseniz bir mesaj gönderip cevap alma sürenize göre değerlendirme yapabilirsiniz. Bu süre ürünü aldıktan sonrayardım talep ederseniz size ne kadar sürede geri dönecekleri hakkında da bilgi verir. Dilerseniz telefon numaralarını arayın ve bilgi sorun.
Fiyatlar:
Piyasadan çok ucuza ürün satan yerlere güvenmeyin. Ürün resmi ithalat ürünü olmayabilir, yetkili distribütor tarafından getirilmemiştir ve teknik destek ve garanti konusunda sorun çıkabilir. Daha kötüsü ürün size gönderilmeyebilir.
Siparişi tamamlarken satış toplamına dikkat edin. Bazı siteler listelenen fiyarlara KDV gibi vergileri eklemeyebilir. Sonra süprizle karşılaşmayın. Küçük yazıları iyi okuyun.
Açık Arttırma Siteleri:
Açık arttırmaya katılmak ve teklif vermek için para ödüyorsanız “en yüksek benzersiz teklifi veren ürünü ucuza alır” gibi ifadelere güvenmeyin. Tabii ki güveli siteler de açık arttırma düzenlerler ancak kimin ne zaman teklif verdiği bellidir ve en yüksek teklifi veren kazanır.
Mümkünse Havale- EFT Kullanın:
Çok pahalı olmayan bir şey alacaksınız ürün ücretini havale ile gönderin. Büyük firmalar havaleleri mesai saatleri dışında bile 30 dakika içinde onaylıyorlar. Internet üzerinden havale yapabilirsiniz, hatta örneğin cep şubesinden havale yaptığınızda havale ücreti almayan bankalar, havale ile ödemede indirim yapan alışveriş siteleri de var.
Sanal Kart ve 3D Secure Kullanın:
Sanal Kart:
Sanal kartla alışverişinize göre bir limit belirlersiniz. Internet sitesine sanal kart bilgilerini girersiniz. Bu sayede gerçek kart bilgilerinizi korumuş olursunuz; belirttiğiniz limitten fazla para kartınızdan çekilemez. Bankanızın internet şubesinden bile sanal kart açtırabilirsiniz.
3D Secure:
Eğer alışveriş yaptığınız site 3D Secure ile alışveriş yapma özelliği sunuyorsa kullanın. 3D Secure sayesinde kredi kartı bilgilerinizi girdiğinizde bankanızın sitesine yönlendirilirsiniz, o sırada büyük ihtimalle cep telefonunuza işlem onaylamanız için bir kod gönderilir, o kodu girersiniz ve işlemi tamamlarsınız. Bu sayede banka alışverişi yapanın siz olduğunu kanıtlarken siz de daha güvenli alışveriş yapmış olursunuz. Üstelik bazı bankaların banka kartları da 3D secure ile alışveriş yapmak için kullanılabilmektedir.
3D Secure veya Sanal Kart kullanmazsanız bankanız işlemi onaylamayabilir ya da işlem bu güvenlik sistemlerini kullananlara göre daha geç onaylanabilir, bu da siparişinizi işleme alınmasını geciktirecektir.
Bilgisayar
Alışverişi yaptığınız bilgisayar da çok önemlidir. Mümkünse alışverişlerinizi ev bilgisayarınızdan yapın. Bilgisayarınızda her zaman güvenilir bir antivirüs yazılımı bulundurun ve sık sık tarama yapın. Internet üzerinden alışveriş yapacağınız zaman, özellikle ortak kullanılan bir bilgisayarda (örneğin internet kafe, okul bilgisayarları) tarayıcınızın “Private Browsing” moduna geçin. Bu web sitesiyle ilgili bilgilerin tarayıcı kapatıldığında silinmesini sağlar. Neredeyse tüm popüler tarayıcıların bu özelliği var. Örneğin Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera, Internet Explorer vb
Sadece isimleri değişik olarak yer alabilir. Incognito, Inprivate, Private Browsing, Private Tab gibi.
Bir Web Sitesine Bağlantımın Güvenli Olduğunu Nasıl Anlarım diyorsanız, önceki yazılarımızdan site güvenliği yazısına göz atınız.