Ambalaj ne kadar önemlidir ? Markanız varsa bu markanızın amblem ve logosu da olması lazım. Bunların dışa pazarlaması da ambalaj yoluyla olur.
Ambalaj ürünün muhafazasını sağlamak için üretilmiştir. Tabi bu sadece ürün muhafazası yada taşınmasında kalmıyor, markaların reklamları da bu şekilde herkese ulaşabiliyor.
Ana konularımız :
- Marka
- Amblem ve Logo
- Ambalaj
- Slogan ve Reklam
Marka ve Logonun Çıkışı
Ürünlerin, benzerlerinden ayrılabilmesi, arayanların tarif edebilmesi vb. sebeplerle ürünler için çeşitli işaretler ve yazıları kullanma zorunluluğunu ortaya çıkarmıştır.
Önceleri okur yazar kitlenin fazla olmaması bu işaretlerin, yani markaların daha çok semboller şeklinde oluşmasına neden olmuştur.
Satıcı ile alıcının karşı karşıya gelmediği günümüzde ise; bir ürünün tüketiciye ulaşması için aracılara gereksinim olmuştur. Haberleşmenin, ulaşımın bu denli gelişmesi, bir pazarda aynı ürünün pek çok çeşidinin bulunması, buna bağlı olarak self-servis satış ünitelerinin artması, insanları satış öncesi karar vermeye zorlamıştır.
Marka Nedir ?
Marka, bir ürünün veya hizmetin diğer ürün ve hizmetlerden ayrılmasını sağlayan sözcük, ad, sembol ve işaretler bütünüdür.
Marka – Amblem ve Logo
Bir ürünün veya firmanın soyut bir sözcük olan isminin (markasının) somut hale gelmesi, diğerlerinden biçim olarak da ayırt edilmesi için ambleminin ya da logotaypının yapılması gerekir.
Amblem ve Logo
Latince kökenli olan amblem ve logotayp sözcüklerinin dilimizdeki karşılıgı simge ve özgün yazıdır. Günümüzde her iki kavram ayrı ayrı anıldığı gibi tek bir sözcük olarak Logo diye de kullanılmaktadır.
Amblem Nedir ?
Amblem, çizgi ve resimle yapılan işaretlerdir.
Logotayp Nedir ?
Logotayp ise yazıyla ya da çizgi, resim ve yazıyla yapılan işaretlerdir.
Her ikisinde de amaç, adını taşıdığı ürün veya firmayı en özgün biçimde ayırt etmesidir.
Marka – Logo Çalışması
- Öncelikle Projenize bir isim veriniz.
- Projeye isim verirken, kısa, etkili ve projenizin çalışmasını kısmen açıklayıcı (Katlanır Tabure, Otomatik Lamba, Güneş Enerjili Oto vb.) bir isim olmasına özen gösteriniz.
- Benzer ürünlerden ayırabilmek ve akılda kalıcılığını artırmak için bir Marka belirleyin.
- Firmanın (veya ürünün Logosunu oluşturun. )
Logoyu Oluştururken ;
- Önce kareli kağıtta taslak çalışması yapın.
- Logoyu oluştururken kullanacağınız resim, sembol ve harflerde kopya, bilgisayar çıktısı, bakarak çizme vb. her türlü yöntemden yararlanabilirsiniz.
- Kullanacağınız resimlerin, sembollerin, harflerin ve yazıların mümkün olduğunca ürünle ilgili, sade, akılda kalıcı ve estetik olmasına dikkat edin ve özen gösterin.
Logo Tasarlarken ;
- Birkaç tane logo tasarlayıp taslak çizimini yapın.
- Arkadaşlarınızın, çevrenizdekilerin görüşlerini alarak en uygununu seçin.
Tasarladığınız Logonun ;
- Dikkat çekici,
- Etkileyici
- Özgün bir tasarım
olmasına dikkat edin.
Ambalaj
- Tasarladığınız ürünün özelliğine göre (ihtiyaç olması hâlinde) bir ambalaj tasarlayın.
- Bu amaçla benzer ürünlere yönelik ambalajları inceleyerek ambalaj üzerinde olması gereken bilgileri araştırarak listeleyin,
- Kullanacağınız bilgilere karar verin.
Her Projede Ambalaj Zorunlu mu ?
Bazı projelerde veya büyük ürünlerde ambalaj yapılamayabilir, böyle projelerde ambalaj zorunluluğu yoktur. Örnek: İlginç bir masa tasarladınız ve yaptınız. Böyle bir projenin ambalajlama zorunluluğu olamaz.
Ambalajların :
- Şekil,
- Kullanılan malzeme,
- Üzerlerindeki renk ve desenler
açısından farklı, yeni, değişik ve çekici olmasına özen gösterin.
Ambalaj Özellikleri
Ambalajlarda:
- Açma-kapama,
- Taşıma kolaylığı
gibi tüketici açısından önem taşıyan konular göz önünde bulundurulmalıdır.
- Ambalajların özelliklerini listeleyin.
- Varsa, piyasadaki benzer ürünlerin ambalajlarıyla farklılık ve benzerliklerini karşılaştırın.
- Kendi ambalajınızda, var olan ambalajlardan özellikler eklemeye çalışın.
Slogan ve Reklam
- Marka-Logo ve Ambalaj çalışmasından sonra
- Ürünler için bir slogan geliştirin.
Sloganınızın;
Ürünü çağrıştırması,Özgün ve akılda kalıcı olması,Çok kısa bir cümle veya birkaç kelimeden oluşması gerektiğine dikkat edin. Ambalajını tamamlayıp, pazarlamaya hazır hâle getirdiğiniz ürün için bir televizyon reklamı senaryosu yazın.
Tüketicilerin ilgisini çekmesine, Geliştirilen ürünün üstün ve farklı özelliklerini, kullanıcıya sağladığı yararları,Çözdüğü sorunları anlatmasına dikkat edin .
Senaryodan yola çıkarak reklam öykü panolarını hazırlayın. Bu panolar, senaryonun ayrı kâğıtlarda basit çizimlerle anlatılmasıyla oluşturulur. Panolarda, ürünün tüketicinin zihnine yerleşmesi için logo, marka ve slogan vurgulanır.
Yaratıcı ilginç ambalaj tasarımı örnekleri için buradan feyz alabilirsiniz.