3D gözlüğe bir diğer adıyla aslında daha çok duyduğumuz sanal gerçeklik gözlüğü de diyebiliriz. Bu gözlüklerin içine bir akıllı telefon takılarak yada dışardan bir kablo aracılığı ile tabletlere yada bilgisayarlara bağlanabilir.
Eskiden dergilerin yanında verilen plastikten yapılma iki kısmı da farklı renkte olan gözlüklere de 3D gözlük adı verilirdi fakat etrafa bakınca hiçbir şeyin değişmediğine şahit olmuşsunuzdur. Bu gözlüklerin aslında onların birkaç üst modeli de denebilir. Sadece video şeklinde bizim gözümüze aktarılıyor. Sağ gözümüze ayrı sol gözümüze ayrı bir görüntü ekranı olmak kaydıyla o anı yaşatmayı başaran mühendisler bu gözlükler yakın bir zamanda piyasaya sürdü.
Her akıllı telefona uygun olmaya bu gözlükler sadece belli beşlı yeni telefonlarla uyumlu. Youtube’de buna destek vermek için olsa gerek 3D seçenekli videolar bünyesinde barındırmaya başlamış. Alış veriş merkezlerinin oyun bölümlerin de de hızla yayılmaya başlayan 3D gözlüklere büyük ilgi de devam etmekte.
3D gözlükler bir kaç çeşit olabiliyor. Mesela bir diğer türü de polarize olan türüdür. Aslında büyük çoğunluğumuz bu 3D gözlüğe pekte yabancı değiliz çünkü sinemalarda 3D’li filmlerde hep polarize camlı gözlüklerden kullanıyoruz. 3D’li bir filmde Sinemada çıplak gözle filme baktığımızda bulanık bir şekilde görürüz. Bunun nedeni bazı ışıkların yatay ve dikey ayrı ayrı verilmesi ve kalınlık uzunluk bakımından da gözlüğe göre ayarlanması. Gözlüğü taktığımız zaman gözlük ışık açılarını toparlayıp beynimize o şekilde iletmeyi başarıyor.